Akita in de rui

Het is uitverkoop in Akita-land, want de zomerjassen mogen voor nop weg. Met andere woorden: de ruiperiode is in volle gang.

De ruiperiode is voor Akita-eigenaren onontkoombaar. Gelukkig houdt een Akita Inu het meestal bij twee keer per jaar. Tussentijds verhaart hij in principe niet. Tijdens het wisselen van de vacht moeten baasjes echter wel in actie komen en dan heb ik het niet alleen over heel vaak stofzuigen.

Regelmatig borstelen tijdens de rui is een must. Een kwartiertje ‘harken’ is al goed voor een flinke oogst.

De Akita Inu heeft een dubbele vacht en die heeft onderhoud nodig. Regelmatig borstelen is dus een must. Dagelijks ‘harken’ is in verband met de gevoelige huid iets teveel van het goede. De frequentie moet echter worden opgeschroefd naar maximaal drie of vier keer per week.

Akita-fashion

Versnellen van de ruiperiode kan wel, maar verwacht geen wonderen. Regelmatig borstelen draagt al bij aan een goed verloop van de rui. Wie er nog een schepje bovenop wilt doen, kan de hond wassen, föhnen en vervolgens goed kammen/borstelen. Daarmee komen veel oude haren los. Gebruik voor een wasbeurt wel alleen speciale hondenshampoo. De pH-waarde van een hondenhuid maakt ‘m namelijk ongeschikt voor mensenshampoo. Professionele trimsalons kunnen de vacht professioneel ‘blowen’. Hiermee wordt enorm veel loszittend haar weggewerkt.

Een Akita verliest tijdens de rui echt ontzettend veel haar. Wie alles opvangt en bewaart, verzamelt al snel een halve tot hele vuilniszak vol. Dat haar kan overigens tot wol worden gesponnen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar het zal vast lekker warm zijn zo’n trui van Akita-wol.

Lees hier meer over de vachtverzorging van uw Akita.

Woef!

9 thoughts on “Akita in de rui

 • 19 November 2012 at 08:02
  Permalink

  Ik heb al deze plukken wol nu 1keer meegemaakt. Dikke zachte en heel veel wol..Eigenlijk zonde om niets mee te doen vond ik al… Toch maar gewoon weggedaan.
  Nu wilt het toeval dat mijn dochter via de vrijeschool allerlei figuurtjes maakt van wol en vilt. Daar heb ik mij wat in verdiept en zie; Er is een manier om wol tot vilt te ‘wassen’.
  Daar lijkt mij deze zachte ondervacht heel geschikt voor. Even wachten tot de voorjaarsrui….
  Ik zal daar mijn ervaring tegen die tijd over delen.
  vr.gr.Edith

  Reply
  • 19 November 2012 at 08:52
   Permalink

   Hallo Edith,
   Wat geinig, dat wist ik niet. Ben benieuwd. Ik denk erover na om alle wol te bewaren. Al is het maar voor de foto. Groetjes! Guy

   Reply
   • 20 November 2012 at 14:17
    Permalink

    Haha, dat zal veel zijn.. Succes.
    Onze hond is overigens al bijna twee maanden door zijn rui heen en heeft inmiddels weer een aardige ondervacht.
    Groeten Edith

    Reply
  • 25 November 2012 at 21:02
   Permalink

   in engeland is er een mevrouw die de wol wast en spint. Ze maakt er wanten en sjaals van :) kost ook niet zoveel, ik heb zelf ook een akitasjaal :)

   Reply
   • 12 January 2013 at 17:27
    Permalink

    beste hanne

    Heb je een adres voor mij??

    m vr gr jolanda

    Reply
 • 29 November 2012 at 13:31
  Permalink

  Een vraagje? Wanneer is de eerste keer een grote rui bij een pup?
  Tot september vanaf dat ze hier gekomen is verloor ze dagelijks haar maar slechts een beetje. Ze was dan 6 maanden in september. Toen heeft ze een week of 3 veel haar verloren waarbij het dagelijks nodig was te stofzuigen maar niet zoveel als ik op alle foto’s zie. Daarna heeft ze bijna geen haar meer verloren. Volgende week wordt ze 9 maanden en de laatste dagen ligt er weer redelijk wat haar in huis maar als ik kam komt er niet veel van af. Wat in september wel het geval was. Zou ze nu in haar rui komen? En was het in September het puppyhaar dat ze verloor?

  Reply

Leave a Reply